12.07.2024 Falcon 9 moottorihäiriö

SpaceX laukaisi perjantaina 12. päivä heinäkuuta Falcon 9 kantoraketilla Starlink-satelliitteja avaruuteen. Raketin toinen vaihe kärsi moottorihäiriön lennon loppuvaiheessa.

Falcon 9 -raketin toisen vaiheen moottori hetki ennen häiriötä.
Kuvassa näkyy runsaasti valkoista jäätynyttä happea. Kuva SpaceX.

Moottorihäiriöstä huolimatta Starlink-satelliitit saatiin toimitettua avaruuteen, mutta suunniteltua matalammalle kiertoradalle. Satelliitien omat moottorit eivät välttämättä riitä nostamaan rataa riittävästi jolloin satelliitit putoavat kiertoradalta ja tuhoutuvat ilmakehässä.

SpaceX:n on selvitettävä häiriön syy ja varmistettava, että se ei toistu seuraavilla lennoilla. Tässä vaiheessa ei ole tieto kauanko selvitys kestää ja mitä mahdollisia toimenpiteitä siitä seuraa. Tämä puolestaan saattaa vaikuttaa SpaceX:n tulevien lentojen aikatauluihin, mukaan lukien miehitettyihin Polaris Dawn ja NASA:n Crew-9 -lentoihin. *

---

* Päivitys 27.7.2024: SpaceX on selvittänyt moottorihäiriön syyn ja estänyt saman ongelman synnyn uusilla lennoilla. Ensimmäinen Falcon 9 laukaistiin korjausten jälkeen 27. päivä heinäkuuta. SpaceX on siirtänyt Polaris Dawn -lennon tehtäväksi NASA:n Crew-9 -lennon jälkeen.