17.11.2020 Crew-1 saapui asemalle

Nelihenkinen Dragon-kapselin miehistö saapui Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) tiistaina 17. päivä marraskuuta aamulla Suomen aikaa. Asemalla jo olleen yhden amerikkalaisen ja kahden venäläisen asukkaan kanssa he muodostavat nyt seitsemän hengen miehistön seuraavien kuukausien ajan.

Eturivissä vasemmalta Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins ja Soichi Noguchi.
Takarivissä Kate Rubins, Sergey Ryzhikov ja Sergey Kud-Sverchkov.
Kuva NASA TV

Kapselissa matkustivat Nasan astronautit Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker sekä Japanin avaruushallinnon Soichi Noguchi. Asemalla oli jo ennestään Nasan Kate Rubins sekä venäjän avaruushallinnon Sergey Ryzhikov ja Sergey Kud-Sverchkov.

Venäläisiin Sojuz-aluksiin on mahtunut kolme matkustajaa, joten aseman pysyvä miehistö on ollut korkeintaan kahden Sojuz-aluksen verran, eli kuusi henkeä. Kun amerikkalainen avaruussukkula vielä vieraili asemalla, oli ISS:n miehistö hetkittäin suurempi. Sukkula saattoi olla avaruudessa kuitenkin korkeintaan pari viikkoa, joten pysyvä miehistömäärä tuolloinkin oli enintään kuusi henkeä.

Pysyvää asukasmäärää asemalla rajoittaa paitsi sen tilat ja tarvikevarannot, myös se, että jokaisella asemalla olevalla tulee olla joka hetki paikka alukseen, jolla hätätilassa asemalta voi poistua nopeasti.

Uudet Amerikkalaiset alukset, SpaceX:n Dragon ja Boeinging Starliner ovat neljän hengen aluksia, joten aseman pysyvä henkilöstöä voidaan nyt kasvattaa yhdellä. Asemalla kuluu paljon aikaa erilaisiin ylläpitotöihin, minkä takia kuuden hengen miehistöstä amerikkalaiset ovat saaneet irrotettua tieteelliseen ja tekniseen tutkimustyöhön noin 35 tuntia viikossa. Seitsemännen jäsenen myötä viikkotuntimäärä kyetään tuplaamaan. Venäläisillä kosmonauteilla on asemalla pääsääntöisesti oma työohjelmansa.

Kansainvälinen avaruusasema alkaa seitsemän hengen miehistöllä käydä jo hiukan ahtaaksi, sillä henkilökohtaisia nukkumapaikkoja on vain kuudelle. Näin ollen seuraavan kuuden kuukauden ajan  Michael Hopkins pitää Dragon-kapselia kotinaan.