01.08.2020 Dragon 2 miehistö valmis paluuseen Maahan

SpaceX-yhtiön ja Nasan Dragon-miehistökapselin koelento Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) on saapumassa päätökseen. Astronauttien Doug Hurley ja Bob Behnken on - sään laskeutumisalueella niin salliessa - tarkoitus palata Maahan 2. päivä elokuuta.

Dragon-kapselin mahdolliset lasketumispaikat merellä Floridan rannikolla.
Kuva Nasa.

Astronautit ovat olleet osa ISS:n miehistöä toukokuun viimeisestä päivästä lähtien. Heidän tehtäviinsä on kuulunut säännölliset Dragon-kapselin kunnon tarkistukset ja osallistuminen avaruusaseman päivittäisiin ylläpito- ja tutkimustöihin. Bob Behnken yhdessä asemalla jo olleen Chris Cassidyn teki neljä avaruuskävelyä, joilla asennettiin aseman ulkopuolelle uusia akkuja ja tehtiin muita huoltotöitä.

Dragon-kapselin Demo 2 -lennoksi kutsutun koelennon tarkoitus on ollut varmistaa SpaceX:n rakentaman aluksen kelvollisuus säännöllisiin ihmisten kuljetuksiin Kansainväliselle avaruusasemalle. Kun lennon viimeisetkin vaiheet ovat takana ja kaikki tulokset analysoitu, on Dragon-miehistökapselin tarkoitus aloittaa säännölliset neljän hengen kuljetukset ISS:lle myöhemmin syksyllä.

Demo 2 -lennon on tarkoitus päättyä laskeutumiseen Floridan rannikolle mereen sunnuntaina 2. elokuuta kello 21.42. Laskeutumispaikka on Floridan länsipuolella Meksikonlahdella, koska itärannikon säähän vaikuttaa hurrikaani Isaias. Mikäli länsirannikonkaan olosuhteet eivät ole suotuisat, astronautit Doug ja Bob voivat jäädä avaruusasemalle odottamaan sopivia olosuhteita.

Jos Nasa ja SpaceX päättävät tähdätä sunnuntain laskeutumiseen, lähtevät astronautit avaruusasemalta Dragon-kapselilla kello 2.34 sunnuntaina aamuyöllä Suomen aikaan.