02.08.2020 Demo-2 -lento onnistuneesti takaisin avaruudesta

SpaceX-yhtiön rakentama Dragon-kapseli palasi onnistuneesti miehitetyltä koelennolta Kansainväliselle avaruusasemalle takaisin Maahan sunnuntaina 2. päivä elokuuta kello 21.48 Suomen aikaan.

Dragon vain hetki ennen mereen laskeutumista. Kuva Nasa TV.

Kapseli irrottautui avaruusasemasta aamuyöllä (Suomen aikaa) ja asettui sopivalle radalla paluuta varten. Astronauteille Doug Hurley ja Bob Behnken oli varattu muun muassa tilaisuus kahdeksan tunnin nukkumisjaksolle ja aterioille ennen laskeutumista. Miehistöllä oli tarvikkeita vähintään kolmen vuorokauden ajaksi siltä varalta, että laskeutumista olisi jouduttu siirtämään myöhemmäksi laskupaikan sääolosuhteiden takia.

Kun Dragon-kapseli oli laskuvarjojen hidastamana laskeutunut Meksikon lahdelle Pensacolan edustalle, pelastusaluksen kaksi pikavenettä saavuttivat kapseli nopeasti. Pelastuslaiva sai nostettua Dragonin kannelleen noin puoli tuntia myöhemmin ja astronautit avustettiin sen jälkeen ulos kapselista. Kapselin avaamista viivytti kapselin ympärillä havaittu raja-arvot ylittävä myrkyllisten polttoainejäämien määrä. Dragonin tekniset tilat saatiin tuuletettua ja polttoainejäämien pitoisuus laski turvalliselle tasolle, jonka jälkeen kapselin avaaminen oli mahdollista.

Lyhyen terveystarkastuksen ja levon jälkeen Doug ja Bob oli määrä kuljetettaa helikopterilla mantereelle Pensacolaan, josta Nasan lentokone veisi heidät myöhemmin Houstonin avaruuskeskukseen.