22.05.2023 AX-2 Kansainväliselle avaruusasemalle

Axiom Space -yhtiön lento Kansainväliselle avaruusasemalle laukaistiin maanantaina 22. päivä hiukan puolen yön jälkeen (Suomen aikaa) avaruuteen SpaceX:n Falcon 9 -kantoraketilla. Neljän hengen miehistö talakoitui Dragon-kapsellilla asemaan noin 15 tuntia myöhemmin.

Astronautit Dragon-kapselissa odottamassa laukaisua avaruuteen. Kuva SpaceX.

Axiom Mission 2 on yksityinen avaruuslento, jolla entinen NASA-astronautti Peggy Whitson sekä Axiomin asiakkaat John Shoffner, Ali Alqarni ja Rayyanah Barnawi vierailevat asemalla noin kahdeksan päivän ajan. Lennon suunniteltu kokonaiskesto meno- ja paluumatkoineen on noin 10 vuorokautta.

Peggy Whitson työskentelee Axiomille, mutta on aiemmin ollut NASA:n astronautti. Hän on ollut kolmesti työjaksolla Kansainvälisellä avaruusasemalla. AX-2 -lento on hänen neljäs vierailunsa asemalla.

Lento on toinen Axiomin järjestämä turistilento Kansainväliselle avaruusasemalle ja kolmas SpaceX:n turistilento kiertoradalle.

Axiomin suunnitelmiin kuuluu oma avaruusasema, jonka ensimmäinen vaihe on Kansainväliseen avaruusasemaan kiinnitettävä moduuli. Alustavan aikataulun mukaan moduuli lähetettäisiin avaruusasemmalle vuoden 2025 lopulla.