20.04.2023 SpaceX:n Starship-aluksen koelento

SpaceX-yhtiö teki Starship-raketillaan koelennon 20. päivä huhtikuuta. Raketti onnistuttiin saamaan noin 30 kilometrin korkeuteen, mutta mahdollisesti usean rikkoutuneen moottorin ja muiden ongelmien takia lento ei edennyt pidemmälle. Ilmeisesti raketti tuhottiin turvallisuuden takaamiseksi sen ajautuessa ulos lennolle määritellyltä alueelta.

Onnistunut lähtö koelennolle. Kuva SpaceX.

Lennon kestoksi oli suunniteltu noin 90 minuuttia, jonka aikana kantorakettiosa, Super Heavy, olisi vienyt Starship-auksen avaruuden rajoille, josta Starship olisi jatkanut matkaa radalle, joka olisi kiertänyt lähes toiselle puolelle Maapalloa lähelle Havaijia.

Sekä kantoraketin, että Spaceship-aluksen oli määrä antaa upota mereen.

Seuraava testilento on Elon Muskin mukaan mahdollinen muutaman kuukauden kuluttua. Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA todennäköisesti edellyttää perusteellista analyysia tämän koelennon ongelmista ja niiden korjaamista ennen kuin antaa luvan uudelle lennolle.

Julkaistu 24.04.2023

 - - -

Avaruuslennot.fi ei aktiivisesti seuraa kaikkia SpaceX:n Starship-aluksen testejä ja koelentoja, koska toistaiseksi alus on hyvin kokeellisessa vaiheessa, jossa SpaceX kehittää ja opettelee aivan uudenlaisia valmistustekniikoita, materiaaleja, moottoreita ja rakenteita. SpaceX saa kuitenkin paljon huomiota julkisuudessa ja myös sen Starship-kehityshanketta seurataan laajasti usein ilman, että tehdään eroa SpaceX:n operatiivisten lentojen ja koelentojen välillä, joten aika-ajoin avaruuslennot.fi julkaisee myös uutisia ja yhteenvetoja kehitysprojektin tilanteesta.

SpaceX:llä on säännöllisessä käytössä oleva Falcon 9 kantoraketti, jolla tehdään jatkuvasti operatiivisia lentoja. Avaruuslennot.fi seuraa Falcon 9:n miehitettyjä lentoja sekä rahtilentoja avaruusasemalle, mutta ei kaikkia satelliittilaukaisuja eri tilaajille.