05.10.2022 Crew-5 kohti avaruusasemaa

SpaceX laukaisi kello 19 Suomen aikaan Dragon-kapselin Falcon 9 -kantoraketilla avaruuteen kohti Kansainvälistä avaruusasemaa. Matkalle lähti kolme astronauttia ja yksi kosmonautti.

Falcon 9 -kantoraketti lähtee matkaan kohti Kansainvälistä avaruusasemaa.
Kuva NASA TV.

Crew-5 on viides NASA:n varsinainen miehistö, jonka SpaceX kuljettaa avaruusaluksellaan avaruusasemalle. Heidän on tarkoitus olla avaruudessa seuraavat kuusi kuukautta. Dragonin komentajana on NASA:n Nicole Mann ja lentäjänä Josh Cassada. Lisäksi mukana ovat JAXA:n astronautti Koichi Wakata ja Roscosmoksen kosmonautti Anna Kikina.

Dragon saapuu avaruusasemalle runsaan vuorokauden lennon jälkeen. Asemalla uudet asukkaat ottaa vastaan ESA:n Samantha Cristoforetti, NASA:n astronautit Bob Hines, Kjell Lindgren, Frank Rubio ja Jessica Watkins sekä kosmonautit Sergey Prokopyev ja Dmitri Petelin. Crew-4, eli Hines, Lindgren, Watkins ja Cristoforetti palaavat maahan noin viikon kuluttua ja jättävät tehtävänsä Crew-5:lle.

Crew-5 -miehistössä on venäläinen Anna Kikina. NASA ja venäjän avaruusjärjestö Roscosmos tekevät keskenään yhteistyötä myös kuljettamalla toistensa astronautteja ja kosmonautteja avaruusasemalle. Syyskuussa laukaistu venäläinen Sojuz vei asemalla NASA:n astronautti Frank Rubion. Kikina on ensimmäinen venäläinen, joka lentää SpaceX:n Dragon-kapselissa. Kikina on myös ainoa nainen Roscosmoksen aktiivitilassa olevien kosmonauttien joukossa.

Dragon-kapseli ”Endurance” lähti toista kertaa avaruuteen. Falcon 9 -kantoraketin ensimmäinen vaihe oli uusi ja teki ensimmäisen lentonsa. Raketti laskeutui tehtävänsä tehtyään Atlantilla odottaneelle lautalle. Raketti tuodaan maihin ja sille tehdään tarvittavat huoltotyöt seuraavaa laukaisua varten.