12.07.2022 Ensimmäiset James Webb kuvat julkaistu

James Webb -avaruusteleskooppi on käyttövalmis ja on aloittanut tieteellisen työn. Kaikki Webbin instrumentit on kalibroitu ja ne ovat käyttökunnossa. Ensimmäinen teleskoopin ottama kuva julkaistiin aamuyöllä 12. päivä heinäkuuta Suomen aikaan Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa. 12. päivän alkuillasta NASA julkaisi lisäksi joukon kuvia ja mittausdataa.

Stephanin kvintetti, viiden galaksin joukko James Webbin kuvaamana. 
Kuva NASA, ESA, CSA ja STScI.

Nyt alustavien kuvien julkaisun jälkeen kestää ymmärrettävästi jonkin aikaa, kun tutkijat tekevät löytöjään ja julkaisevat tutkimuksiaan. Ensimmäiset kuvat jo osoittavat, että tulossa on merkittäviä ja varmasti yllättäviä tuloksia. Webb näkee täysin uusia kohteita ja vanhoista avaruuden kohteista yksityiskohtia, joita ei koskaan ennen ole nähty.

Kölin sumun reuna-alue James Webin kuvaamana. 
Kuva NASA, ESA, CSA ja STScI.

James Webb -avaruusteleskooppi ottaa infrapunakuvia. Koska kaukaa avaruudesta tuleva valo punasiirtymän takia siirtyy kohti spektrin punaista päätä, näkee infrapunateleskooppi syvemmälle avaruuteen kuin esimerkiksi Hubble-avaruusteleskooppi. Lisäksi infrapunavalo läpäisee pölypilviä, minkä ansiosta esimerkiksi Kölin sumusta julkaistussa kuvassa näkyy kohteita, joita ei ennen ole nähty.

Webb kiertää niin sanottua L2-pistettä Maasta katsottuna kaukana Kuun radan takana. Teleskoopin toimintaa ohjataan Maasta, mutta muutoin se on omillaan. Sitä ei ole suunniteltu huolletavaksi, vaan kaiken pitää toimia tulevat vuodet moitteettomasti. Teleskoopin radan säätöön ja suuntaamiseen käytettävää polttoainetta arvioidaan olevan jopa yli 20 vuoden toimintaa varten.

Tutkijat ympäri maailmaa tekevät ehdotuksia tutkimuskohteista ja erillinen paneeli arvioi ehdotukset ja valitsee niistä James Webille tehtäviä. NASA:n ohjauskeskus lähettää tarvittavat komennot avaruusteleskoopille ja vastaanottaa tulokset, jotka sitten jaetaan tutkijoille.

Ensimmäiset James Webb -avaruusteleskoopin ottamat kuvat NASA:n verkkosivulla: https://www.nasa.gov/webbfirstimages