11.11.2021 SpaceX laukaisi Crew-3 lennon

Nasa ja SpaceX laukaisivat kohti Kansainvälistä avaruusasemaa kolmannen miehistön Dragon-kapselilla aamuyöllä 11. päivä marraskuuta Suomen aikaan. Kapselin on määrä telakoitua neljä matkustajaa mukanaan asemaan noin vuorokauden lennon jälkeen.

Dragon-kapseli Falcon 9 -kantoraketin kärjessä valmiina lähtöön.
Kuva NASA TV.

Matkaan lähti NASA:n astronautit Raja Chari, Tom Marshburn ja Kayla Barron, sekä ESA:n astronautti Matthias Maurer. Heidän on tarkoitus työskennellä asemalla seuraavan puolen vuoden ajan.

Falcon 9 -raketti valaisee pilvet Kennedyn avaruuskeskuksen yläpuolella 
hetki Crew-3 -lennon laukaisun jälkeen. Kuva SpaceX.

Ennen laukaisua NASA kertoi yhdessä SpaceX:n kanssa tutkineensa Crew-2 lennon paluun aikana hitaasti avautuneen laskuvarjon. NASA:n kertoman mukaan varjon toiminta oli hyväksyttyjen parametrien puitteissa, eikä varjossa tai sen laukaisumekanismissa ollut mitään vikaa. Vastaavaa on NASA:n mukaan nähty varjojen testeissä. Dragon-kapseli kykenee laskeutumaan turvallisesti vaikka yksi neljästä laskuarjoista ei toimisi lainkaan.

SpaceX:n Dragon-kapseli on suunniteltu useaa avaruuslentoa varten uudelleen käytettäväksi. Tällä kertaa matkaan lähti kuitenkin aivan uusi kapseli ensilennolleen. Kapselissa on myös ehditty korjata ongelmalliseksi havaittu WC, jonka alumiiniputkisto on liimauksen sijasta nyt hitsattu kiinni.

Laukaisussa käytetty Falcon 9 -kantoraketin ensimmäinen vaihe teki nyt toisen lentonsta. Edellisellä lennolla raketti vei avaruuteen kesäkuussa miehittämättömän Dragon-rahtialuksen, joka vei tarvikkeita Kansainväliselle avaruusasemalle.