09.11.2021 Crew-2 kotiin avaruusasemalta

SpaceX:n Dragon-kapseli toi Kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS) neljän hengen Crew-2 -miehistön takaisin maanpinnalle tiistaiaamuna 9. päivä marraskuuta Suomen aikaan.

Crew-2 Dragon nostetaan merestä miehistöineen pelastusaluksen kannelle.
Kuva NASA TV

Dragon irrottautui avaruusasemasta noin kahdeksan tuntia ennen laskeutumista mereen. Kuuden kuukauden lennolta avaruudesta palasivat astronautit Shane Kimbrough (NASA), Megan McArthur (NASA), Akihiko Hoshide (JAXA) ja Thomas Pesquet (ESA). Asemalle jäi kaksi venäläistä kosmonauttia ja yksi amerikkalainen astronautti.

Paluulennon aluksi Dragon lensi täyden kierroksen aseman ympäri. Runsaan tunnin kestäneen lenkin aikana Dragonin telakointiportti pidettiin suunnattuna kohti avaruusasemaa, niin että sen ilmalukon ikkunasta voitiin kuvata koko Kansainvälinen avaruusasema. Kuvia käytetään arvioimaan avaruusaseman kuntoa, sillä aseman sisältä, eikä aseman käyttämillä robottikäsivarsilla pystytä kuvamaan kaikkia kohtia aseman ulkokuoresta ja rakenteista. 

Dragon lennolla ISS:n ympäri. Kuva NASA TV.

Kansainvälinen avaruusasema jäi poikkeuksellisesti vaajaalle henkilökunnalle, koska NASA päätti palauttaa Crew-2 -miehistön maahan ennen korvaavan Crew-3 -lennon laukaisua. Sääolosuhteet laskeutumispaikalla olivat otolliset Crew-2:n paluulle. Crew-3:n laukaisua puolestaan oli viivästetty lähtöpaikan ja laukaisun ongelmien varalta suunniteltujen pakkolaskupaikkojen huonon sään takia. Lisäksi erikseen nimeämättömällä Crew-3:n miehistön jäsenellä oli tarkemmin määrittelemätön lääketieteellinen ongelma, jonka ohimenoa NASA odotti.

Crew-2:n paaluuseen liittyi erillinen tekninen ongelma, joka on jo korjattu Crew-3:n Dragon kapseliin. SpaceX:n syyskuussa lentämän yksityisen Inspiration4 -lennon jälkeen havaittiin, että Dragon-kapselin WC:n jäteputki oli irronnut liimauksistaan ja päästänyt jätteitä ja wc-kemikaaleja vuotamaan kapselin lattian alle. Crew-2:n miehistö tutki oman Dragoninsa lattian alustan kameroilla asemalla olonsa aikana ja sama vuoto havaittiin myös heidän kapselissaan. Vuodon ei arvioitu haittaavan paluuta maahan muulla tavalla kuin, että WC:tä ei voitu käyttää kahdeksan tunnin paluulennon aikana.

Paluu maahan sujui muutoin täydellisesti, mutta Dragonin vauhdin hidastamiseen käyttämistä neljästä laskuvarjosta yksi avautui muita hitaammin. Laskuvarjot ovat yksi avaruuskapselien kehittelyn haasteista ja vastaavaa on nähty varjoilla tehdyissä testeissä. Crew-2 -kapselin hidastuvuus oli normaali ja laskeutuminen mereen tapahtui niin pehmeästi kuin oli suunniteltukin. Neljännen varjon avautumisen poikkeama oli kuitenkin selvä ja NASA yhdessä SpaceX:n kanssa joutuu arvioimaan ongelman merkittävyyden myös marraskuun 11. päivälle suunnitellun Crew-3:n laukaisun suhteen.