13.10.2021 Kapteeni Kirk kävi avaruudessa

Amazonin perustajan Jeff Bezosin avaruusyhtiö Blue Origin laukaisi toisen kerran ihmisiä avaruuteen 13. päivä lokakuuta. Neljä matkustajaa nousi runsaan sadan kilometrin korkeuteen, koki muutaman minuutin ajan painottomuuden ja palasi sitten maan pinnalle laskuvarjojen varassa.

Kapteeni Kirk eli William Shatner valmiina avaruuslentoon. Kuva Blue Origin.

Blue Originin ensimmäinen matkustajalento tehtiin heinäkuussa. Elokuussa Blue Origin teki miehittämättömän lennon, jolla oli mukana erilaisia tieteellisiä kokeita, muun muassa NASA:n kuulentoihin liittyviä testilaitteita.

Tällä toisella matkustajalennolla yksi neljästä mukaan lähteneestä oli näyttelijä William Shatner, joka on esittänyt Star Trek televisiosarjassa ja elokuvissa kuvitteellisen avaruusalus Enterprisen kapteenia James Kirkiä. 90-vuotiaasta Shatneristä tuli vanhin avaruudessa käynyt henkilö.

Blue Originin rakentama New Shephard -kantoraketti vei matkustajakapselin avaruuteen Teksasista, Yhdysvalloista. Raketilla tehdään kiertoradan alapuolelle jääviä lentoja, eli se ei saavuta kiertorataa, jolla lennettäisiin Maan ympäri. Kantoraketti ja matkustajakapseli ovat uudelleen käytettäviä ja lennot ovat täysin automaattisia, joten matkustajien lisäksi ei tarvita mukaan lentäjää.

New Shephard -kantoraketti vei matkustajat avaruuten NS-18 lennolle.
Kuva Blue Origin.

Lennot ovat ”turistilentoja”, eli suurelle yleisölle myytäviä avaruuslentoja. Blue Origin ei tällä hetkellä kuitenkaan kerro millä summalla lentolipun voisi lunastaa. Ensimmäinen lentolippu myytiin huutokaupassa, jossa korkein tarjous oli 28 miljoonaa dollaria ja huutokaupan osallistujista Blue Origin oletettavasti sai listan maksukykyisistä avaruuteen haluavista potentiaalisista asiakkaista.