05.10.2021 Sojuz MS-19 avaruuteen

Venäläinen Sojuz MS-19 laukaistiin kohti Kansainvälistä avaruusasemaa tiistaina 5. päivä lokakuuta. Matkaan lähti yksi kosmonautti, yksi elokuvaohjaaja ja yksi näyttelijä.

Vasemmalta Yulia Peresild, Anton Shkaplerov ja Klim Shipenko. Kuva NASA TV.

Avaruuteen laukaistiin kosmonautti Anton Shkaplerov, elokuvaohjaaja Klim Shipenko ja näyttelijä Yulia Peresild. Sojuz on suunniteltu kahden kosmonautin minimimiehistölle, joten tätä lentoa toimintoja on muutettu niin, että yksi henkilö pystyy hoitamaan lennon vaiheet ja mukana voi olla kaksi matkustajaa.

MS-19 telakoitui avaruusasemaan vain hiukan yli kolmen tunnin lennon jälkeen. Yhteysongelmien takia Shkaplerov käytti käsiohjausta telakoinnin viimevaiheessa normaalin automaattiohjauksen sijasta.

Shipenko ja Peresild kuvaavat asemalla kohtauksia tekeillä olevaan venäläiseen elokuvaan. Heidän on tarkoitus palata maahan 12 päivän lennon jälkeen Sojuz MS-18 -kapselilla yhdessä kosmonautti Oleg Novitskiyn kanssa. Asemalle jää tuolloin kosmonautti Pyotr Dubrov ja NASA astronautti Mark Vande Hei, jotka eivät mahdu MS-18 paluulennolle. Sen sijaan he palaavat aikanaan MS-19 kapselin mukana maaliskuussa 2022. Vande Heistä tulee tuolloin pisimpään yhtäjaksoisesti avaruudessa ollut amerikkalainen 355 päivän lennollaan.

Asemalla on ennestään myös Dragon Crew-2 -lennolla huhtikuussa saapunut nelihenkinen miehistö, jonka on määrä palata maahan marraskuussa.