20.07.2021 Blue Originin ensimmäinen matkustajalento

Amazonin perustajan Jeff Bezosin avaruusyhtiö Blue Origin laukaisi ensimmäisen kerran ihmisiä avaruuteen 20. päivä heinäkuuta. Neljä matkustajaa nousi runsaan sadan kilometrin korkeuteen, koki muutaman minuutin ajan painottomuuden ja palasi sitten maan pinnalle laskuvarjojen varassa.

New Shephard 15 sekuntia laukaisun jälkeen. Kuva Blue Origin.

Blue Originin rakentama New Shephard -kantoraketti vei matkustajakapselin avaruuteen Teksasista, Yhdysvalloista. Raketilla ja kapselilla on tehty lukuisia koelentoja ilman matkustajia. Tällä lennolla mukana oli ensimmäiset matkustajat: yhtiön perustaja Jeff Bezoss, hänen veljensä Mark Bezos, vanhin avaruudessa käynyt, nuoruudessaan astronautiksi halunnut lentäjä Wally Funk (ikä 82 vuotta) ja nuorin avaruudessa käynyt ihminen, hollantilainen Oliver Daemon (ikä 18 vuotta).

New Shephard -kantoraketti tekee kiertoradan alapuolelle jääviä lentoja. Se ja matkustajakapseli ovat uudelleen käytettäviä ja suunniteltu turistilentojen tekemiseen lyhyelle avaruuslennolle. Rakettia ja kapselia voidaan käyttää myös tieteellisiin kokeisiin, joissa halutaan lyhyeksi ajaksi painoton tila.

Matkustajakapseli jälleen Maan pinnalla.
Kuvassa näkyy myös laskuvarjojen köydet.
Kuva Blue Origin.

New Shephard lentää täysin automaattisesti, kapselissa ei ole mukana lentäjää, eikä matkustajien tarvitse osallistua ohjailuun millään tavalla.

Blue Originilla on kehitteillä myös huomattavasti suurempi kantoraketti, kaksivaiheinen New Glenn, joka pystyy saavuttamaan kiertoradan. Raketin ensilento on tällä hetkellä suunnitteilla vuoden 2022 loppupuolelle.