05.04.2021 Dragonin siirto avaruusasemalla

SpaceX:n Dragon miehistökapseli siirrettiin toiseen telakointiporttiin Kansainvälisellä avaruusasemalla 5. huhtikuuta iltapäivällä Suomen aikaan. Dragon teki tilaa seuraavalle miehitetylle Dragon-lennolle, jonka on määrä saapua asemalle myöhemmin huhtikuun aikana.

Dragon siirtymässä uuteen telakointiporttiin. Kuva NASA TV.

Koko Crew-1 lennon nelihenkinen miehistö oli Dragonin kyydissä siirron ajan. Tämä oli tarpeen, koska jokaiselle aseman asukkaalle on oltava paluumahdollisuus Maahan hätätilanteessa. Jos siirto ei olisi onnistunut eivätkä astronautit olisi olleet Dragonin kyydissä, olisi Crew-1 miehistö jäänyt ilman alusta, jolla palata maan pinnalle. Telakoitumisen epäonnistuessa Dragon miehistöineen olisi tarvittaessa voinut palata Maahan.

Siirto oli tarpeen, koska seuraava Dragon rahtilento tuo mukanaan asemalle uusia aurinkopaneeleja. Paneelit kuljetetaan Dragon-kapselin taka-osan paineistomattomassa rahtitilassa ja ne on tarkoitus ottaa sieltä ulos aseman robottikädellä. Nasa haluaa rahtilennon telakoituvan siihen porttiin, johon Crew-1 Dragon siirrettiin. Portti vapautuu, kun Crew-1 palaa maahan ennen rahtilentoa ja Crew-2:n ei puolestaan tarvitse siirtyä rahtilennon tieltä pois, kuten sen olisi pitänyt tehdä jos siirtoa ei nyt olisi tehty.