30.05.2020 Dragon miehistöineen onnistuneesti avaruuteen

SpaceX laukaisi Dragon 2 kapselin onnistuneesti avaruuteen lauantaina 30. päivä toukokuuta kello 22.22. Kapselissa matkustavien Doug Hurleyn ja Bob Behnkenin on määrä saapua Kansainväliselle avaruusasemalle vajaan vuorokauden lennon jälkeen.

Dragonin laukaisu Falcon 9 kantoraketilla. Kuva NASA TV.

Sää esti edellisen laukaisuyrityksen keskiviikkona 27. päivä ja sää oli huolena myös lauantain laukaisuun valmistauduttaessa, mutta sää muuttui laukaisulle suotuisaksi lähtölaskennan edetessä.

Lento on ensimmäinen Nasan kaupalliseen miehistönkuljetukseen kuuluva lento. Vaikka lento on vielä luokiteltu koelennoksi, on astronauttien tarkoitus jäädä jopa useaksi kuukaudeksi Kansainväliselle avaruusasemalle.

Astronautit asettuivat lähtöalustalla sisälle kapseliin kolmisen tuntia ennen laukaisua. Falcon 9 kantoraketti tankataan polttoaineella juuri ennen laukaisua, joten astronautit joutuvat olemaan raketissa tämän varsin vaarallisen vaiheen ajan. Heidän turvanaan on kuitenkin pelastusrakettijärjestelmä, joka aktivoidaan toimintavalmiuteen ennen tankkauksen aloitusta.

Falcon 9 kantoraketin polttoaine on superkylmää mahdollisimman suuren tehon saamiseksi ja siksi tankkaaminen aloitetaan vain noin 40 minuuttia ennen suunniteltua laukaisua. Samoin se määrittää, että laukaisun on tapahduttava välittömästi lähtölaskennan nollahetkellä ennen kuin polttoainen ehtii lämmetä raketin tankeissa. Esimerkiksi avaruussukkulan lähdöissä oli liikkumavaraa lennosta riippuen useitakin minuutteja.

Laukaisun jälkeen raketin ensimmäinen vaihe palasi onnistuneesti takaisin maahan merellä odottaneen lautan kannelle.

Noin kymmenen minuutin lennon jälkeen Dragon saavutti kiertoradan. Ennen sunnuntaiksi 31. toukokuuta suunniteltua telakoitumista Kansainväliseen avaruusasemaan astronauttien on tarkoitus testata avaruuskapselin toimintoja.