20.05.2020 Miehitetty Dragon 2 -lento lähestyy

Yhdysvallat lähettää astronautteja avaruuteen ensimmäisen kerran omalla raketillaan sitten vuoden 2011 viimeiseksi jääneen avaruussukkulan lennon. Lento tehdään SpaceX-yhtiön rakentamalla Dragon 2 miehistökapselilla. Lento on osa Yhdysvaltojen avaruusjärjestö Nasan ohjelmaa, jossa Nasa tilaa yksityisiltä yhtiöiltä miehistönkuljetuspalvelua Kansainväliselle avaruusasemalla. SpaceX:n lisäksi Nasa on tilannut vastaavan palvelun Boeing-yhiöltä, joka on rakentanut lentoja varten CST-100 Starliner kapselin.

Dragon 2 miehistökapseli valmisteltavana ensimmäiselle lennolle.
Kuva SpaceX

Toukokuun 27. päivä kello 23:33 laukaistavaksi suunnitellun Dragon kapselin vie avaruuteen SpaceX-yhtiön oma Falcon 9 kantoraketti. Lennolle lähtevät Nasan astronautit Doug Hurley ja Bob Behnken. Lento on koelento, jonka tulosten jälkeen Nasa on valmis aloittamaan varsinaiset lennot avaruusasemalle.

Doug Hurley, vasemmalla, ja Bob Behnken laukaisualusta 39A:n edustalla
Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa. 
Kuva NASA/Kim Shiflett

Vaikka Demo-2 nimellä kulkeva lento on testi, ovat astronautit valmistautuneet työskentelemään usean kuukauden ajan Kansainvälisellä avaruusasemalla. Nasa ja SpaceX eivät ole vielä päättäneet lennon lopullista kestoa, mutta se lienee jossain yhden ja neljän kuukauden välimaastossa, mikäli mikään ei pakota kaksikkoa palaamaan maahan aikaisemmin.

Ensimmäinen rutiininomaiseksi tarkoitettu lento avaruusasemalle on suunnitteilla tehtäväksi myöhemmin vuoden 2020 aikana. Tällä Crew-1 -lennolla avaruuteen on lähdössä nelihenkinen miehistö, Nasa astronautit Shannon Walker, Victor Glover Jr. ja Mike Hopkins sekä Japanin avaruusjärjestön Soichi Noguchi. Heidän lentonsa suunniteltu kesto on kuusi kuukautta.