25.04.2020 Progress 75 rahtialus asemalle

Venäläinen Progress 75 -rahtialus laukaistiin kohti Kansainvälistä avaruusasemaa aamuyöllä 25. päivä huhtikuuta. Progress telakoitui asemaan vain runsaan kolmen tunnin lennon jälkeen.

Sojuz kantoraketti kuljettaa Progress 75-rahtikapselia.
Kuva NASA TV

Rahtialus toi asemalle lähes kolme tonnia tarvikkeita, polttoainetta ja ruokaa. Aseman miehistönä on tällä hetkellä vain kolme henkeä, mutta toukokuun lopulla asemalle odotetaan ensimmäisen SpaceX-yhtiön Dragon-kapselin tuomaa kahden hengen täydennystä.

Ennen Dragonin lennon toteutumista SpaceX ja Nasa selvittävät vielä viimeisiä avoimia kysymyksiä, joista yksi liittyy aiemmalla SpaceX:n lennolla Falcon 9 kantoraketin yhden ennenaikaisesti sammuneen moottorin ongelman syyn selvittämiseen. SpaceX on jo tiedottanut, että syynä olisi ollut puhdistusainejäämä ja SpaceX teki aiemmin viikolla Falcon 9 -kantoraketilla onnistuneen lennon, jossa se vei jälleen uuden 60 satelliitin erän Starlink-tietoliikennesatelliitteja avaruuteen. Falcon 9 on suunniteltu selviämään ainakin yhden moottorin vikaantumisesta - kantoraketissa on nimen mukaisesti kaikkiaan yhdeksän moottoria.