07.03.2020 Viimeinen Dragon I kohti avaruusasema

SpaceX laukaisi lauantai aamuna 7. maaliskuuta (Suomen aikaa) Dragon-rahtikapselin kohti Kansainvälistä avaruusasemaa. Kyse on ensimmäisen sukupolven Dragonin viimeisestä lennosta.

Laukaisu tehtiin SpaceX:n Falcon 9 kantoraketilla, joka toimitettuaan Dragonin ja kantoraketin toisen vaiheen onnistuneesti avaruuteen, laskeutui takaisin Cape Canaveralin avaruuskeskukseen. Laskeutuminen oli 50. kerta, kun SpaceX palautti onnistuneesti kantoraketin ensimmäisen vaiheen joko maan pinnalle tai merelle laskeutumislautalle.

SpaceX:n kantoraketti ja Dragon ovat moneen kertaan käytettäviä. Lennolla käytetty Falcon 9 kantoraketti teki toisen lentonsa ja Dragon kapseli lähti kolmannelle lennolleen avaruuteen.

Dragonin on tarkoitus saapua avaruusasemalle maanantaina. Aseman kolmen hengen miehistö vastaanottaa lähes kaksi tuhatta kiloa ruokaa, juomaa, tarvikkeita ja tutkimusvälineitä. Dragonin on tarkoitus viipyä asemalla neljä viikkoa, jonka jälkeen se laskeutuu mereen ja tuo lastinaan tutkimustuloksia ja näytteitä jatkotutkimuksiin maahan.

Jatkossa SpaceX siirtyy käyttämään Dragon-kapselin kehittyneempää toista versiota. Dragon II kapselista on kaksi versiota, toinen ihmisten lennättämiseen avaruusasemalle ja toinen rahdin kuljettamiseen. Uusi rahtiversio eroaa vanhasta muun muassa siinä, että se pystyy telakoitumaan Kansainväliseen avaruusasemaan itsenäisesti. Vanhan version kiinnittäminen avaruusasemaan hoidettiin aseman robottikädellä, kun Dragon oli ensin lentänyt lähelle asemaa.