14.01.2020 SpaceX:n Dragon miehistökapselin koelento lähestyy

SpaceX-yhtiön rakentaman Dragon II -kapselin miehistöversion koelento, jossa testataan kapselin turvatoimintoa, lähestyy. Dragon-kapselin on tarkoitus kuljettaa Kansainväliselle avaruusasemalle miehistöjä, mutta ennen ensimmäistä miehitettyä lentoa kapselin kyky ongelmatilanteessa irrottautua kantoraketisa testaan koelennolla.

SpaceX:n on tarkoitus laukaista Falcon 9 -kantoraketti, jonka ensimmäinen vaihe on normaali kantoraketti, toinen vaihe on hiukan muokattu - täytettynä polttoaineella, mutta ilman moottoreita - ja ylimpänä on itse Dragon-kapseli. Dragonin pelastusraketit käynnistetään lennon vaiheessa, jossa kantoraketti on kiihdyttänyt nopeuden sellaiseksi, että ilman vastus aiheuttaa rakettiin suurimman nousun aikaisen rasituksen. Tätä lennon vaihetta kutsutaan yleisesti nimellä max q, eli ”maximum dynamic pressure”, josta suomeksi voidaan käyttää nimitystä dynaamisen paineen maksimi.

Raketin nopeus on noin 2,5 kertaa äänennopeuden ja se lentää noin 28 kilometrin korkeudessa, kun testi tehdään. Kantoraketti tuhoutuu testissä, koska sen hallittu lentäminen ei Dragonin irtoamisen jälkeen enää ole mahdollista. Dragonin sen sijaan on tarkoitus lentää ensin omilla pelastusraketeillaan turavalliselle eteäisyydelle ja sen jälkeen laskeutua laskuvarjoilla 34 kilomertin päähän laukaisupaikasta Atlantin valtamereen.

Alkujaan tähän koelentoon tarkoitettu Dragon-kapseli tuhoutui huhtikuussa 2019 maassa tehdyssä testissä, kun sen pelasturaketit oli tarkoitus käynnistää. Testissä polttoainesyötön venttiileissä oli vuoto, joka päästi polttoainetta pienen määrän väärään kohtaan putkistossa. Seurannut häiriö rikkoi putkiston ja johti kaasujen ja polttoaineiden vuotoon sytyttäen titaanikomponentteja ja koko kapseli räjähti rakettimoottorien polttoaineiden syttyessä.

Onnistunut testilento on tärkeä askel kohti ensimmäistä miehitettyä Dragon-lentoa, joka parhaimmillaan voidaan tehdä muutama kuukausi testin jälkeen.

Testi on tarkoitus suorittaa alkuvuodesta 2020. Tällä hetkellä päiväksi on suunniteltu 18. tammikuuta.

20.01.2020: Korjattu kohta, jossa alkujaan sanottiin, että toisessa vaiheessa ei olisi polttoainetta. Toinen vaihe oli täytetty normaaliin tapaan polttoaineella, koska se oli yksinkertaisin tapa saada sopivan painoinen raketti.