06.12.2019 Kaksi rahtialusta kohti avaruusasemaa

Kaksi rahtialusta on laukaistu avaruuteen kohti Kansainvälistä avaruusasemaa. Torstaina 5. joulukuuta SpaceX laukaisi Dracon-aluksen ja perjantaina 6. joulukuuta Venäjä laukaisi Progress-aluksen.

SpaceX:n laukaisema Dracon uudelleenkäytettävä ja nyt laukaistu on jo kolmatta kertaa matkalla avauusasemalle. Aluksen on määrä saapua perille sunnuntaina 8. joulukuuta. Dracon ei telakoidu automaattisesti, vaan aseman miehistö ottaa ebsub kapselista kiinni robottikädellä ja myöhemmin  lennonjohto maasta kauko-ohjaa robottikädellä kapselin kiinni telakointiporttiin.

Kertakäyttöinen Venäläinen Progress 74 saapuu asemalle maanantaina 9. joulukuuta. Progress telakoituu yleensä automaattisesti avaruusasemaan, mutta tarvittaessa asemalla oleva kosmonautti voi hoitaa telakoinnin kauko-ohjaimella.

Molempien rahtialusten kyydissä on tarvikkeita, ruokaa ja juomaa aseman miehistöille. Joulun läheisyyden takia mukana on oletettavasti erityisiä yllätyksiä, mutta niistä tiedottajat ovat etukäteen puhua vain vihjauksin.