07.09.2019 Intian kuulaskeutuja epäonnistui

Intialainen Chandrayaan-2 luotaimesta irrotettu Vikram-laskeutuja yritti perjantai-iltana 6. päivä syyskuuta laskeutua Kuun pinnalle. Laskeutujan kyydissä oli myös mönkijä, jonka oli tarkoitus liikkua kuun pinnalla. Laskeutuminen näyttää kuitenkin epäonnistuneen.

Chandrayyan-2 on toinen Intian kuulento. Chandrayaan-1 oli kuuta kiertänyt luotain, joka laukaistiin avaruuteen lokakuussa 2008. Luotain kiersi Kuuta huhtikuuhun 2009 asti, jolloin erilaisten teknisten häiriöiden jälkeen yhteys luotaimeen menetettiin kokonaan. Marraskuussa 2008 luotaimesta irrotettiin törmäysluotain, joka ohjattiin onnistuneesti törmäämään Kuun pintaan ilman aikomustakaan yrittää pehmeää laskeutumista.

Heinäkuuussa 2019 avaruuteen laukaistu Chandrayaan-2 puolestaan koostui kuun kiertoradalle jääneestä tutkimusluotaimesta ja pehmeää laskeutumista yrittäneestä Vikram-laskeutujasta. Laskeutumisyrityksen aikana menetettiin radioyhteys laskeutujaan, joten heti laskeutujan tarkasta kohtalosta ei ole tietoa. Lasketuja näytti ajautuneen jonkin verran sivuun suunnitellusta kohteesta ennen yhteyden katkeamista.

Intian oli tarkoitus laskeutua Kuun etelänavan läheisyyteen ja olla vasta neljäs valtio, joka onnistuu laskeutumaan Kuuhun. Aiemmin Venäjä (Neuvostoliitto), Yhdysvallat ja Kiina ovat laskeutuneet Kuun pinnalle. Yhdysvallat on ainoa joka on laskeutunut kuuhun ihmisiä kuljettavalla aluksella.

Aiemmin huhtikuussa tänä vuonna Israelilainen SpaceIL yritti laskeutua Beresheet-laskeutujallaan Kuuhun, mutta laskeutuminen epäonnistui.

Lisää Intian kuuluotaimesta englanniksi Intian avaruusjärjestön Chandrayaan-2 sivuilla.