29.10.2014 Cygnus tuhoutui lähdössä

Orbital Sciences yhtiön Antares-kantoraketti räjähti vain muutama sekunti laukaisun jälkeen keskiviikkona puolenyön jälkeen. Antares-raketin oli määrä toimittaa avaruuteen miehittämätön Cygnus-kapseli, jonka oli tarkoitus viedä rahtia Kansainväliselle avaruusasemalle.

Antares-raketin rähähdys ei aiheuttanut maassa vahinkoja ihmisille, mutta vaurioitti laukaisualueen rakenteita ja johti asemalla aiotun rahdin menetykseen. Haverin syy on toistaiseksi tuntematon, mutta onnettomuustutkinta on käynnissä.

Antares-kantoraketti ja Cygnus-rahtikapseli ovat osa ohjelmaa, jossa Nasa ostaa yksityisiltä toimijoilta rahdin kuljetusta Kansainväliselle avaruusasemalle. Orbitalin lisäksi toinen palvelua tarjoava yhtiö on SpaceX.

Laukaisu oli viides Antares-raketin laukaisu. Cygnus on vieraillut avaruusasemalla aiemmin jo yhden demonstraatiolennon ja kahden aseman huoltolennon verran.

Vaikka Cygnus ei voinutkaan suunnitellusti toimittaa rahtia asemalle, ei asemalle synny välitöntä puutetta mistään tarvikkeista, vaan varastot riittävät joka tapauksessa 4 - 6 kuukauden ajaksi. Lisäksi venäläinen Progress-rahtialus laukaistiin kohti avaruusasemaa 29. lokakuuta ja se telakoitui asemaan nopean rataprofiilin ansiosta vain kuuden tunnin lennon jälkeen.

Progress-aluksen lisäksi asemalla on telakoituneena myös Eurooppalainen ATV-rahtialus, joka laukaistiin avaruuteen 29. päivä heinäkuuta 2014.