28.07.2011 Kansainvälisen avaruusaseman toiminnan loppu

Kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) on rajallinen käyttöaika. Sen ensimmäiset osat ovat olleet avaruudessa vuodesta 1998 lähtien ja aseman ikääntyessä se vaatii yhä enemmän huoltoa pysyäkseen toimintakuntoisena.

Tiedotusvälineissä on lainattu heinäkuun lopussa venäläisten antamaa lausuntoa, jonka mukaan he suunnittelevat ohjaavansa Kansainvälisen avaruusaseman kiertoradalalta Tyynen valtameren yläpuolella ilmakehään vuonna 2020. Erityisesti amerikkalaisia kommentoijia lausunto on tuntunut hämmentävän, sillä Nasa ja avaruusaseman kansainväliset kumppanit ovat juuri suunnittelemassa aseman toiminnan jatkamista 2020 jälkeenkin.

Vielä vuonna 2009 amerikkalaiset olivat suunnittelemassa aseman ohjaamista tuhoutumaan ilmakehään jo vuonna 2016 Nasan budjetoitujen varojen loppuessa (Popular Science, The Washington Post). Avaruusaseman rakentaminen on kuitenkin maksanut noin 100 miljardia dollaria, joten on varsin luonnollista, että aseman käyttöä halutaan jatkaa niin kauan kuin se on mahdollista.

Jossain vaiheessa Kansainvälinen avaruusasema tulee käyttöikänsä loppuun, mutta jää varmasti toistaiseksi nähtäväksi milloin niin tapahtuu.