27.09.2023 Sojuz MS-23 palasi avaruusasemalta

Venäläinen Sojuz-kapseli toi Kansainväliseltä avaruusasemalta kaksi venäläistä kosmonauttia ja yhden amerikkalaisen astronautin.

Sojuz MS-23 lähdössä Kansainväliseltä avaruusasemalta. Kuva NASA TV.

NASA:n astronautti Frank Rubio sekä venäläiset kosmonautit Sergei Prokopyev ja Dmitri Petelin olivat avaruudessa 371 päivää. Heidän alkuperäinen tarkoituksensa oli olla Kansainvälisellä avaruusasemalla kuusi kuukautta, mutta lentoa pidennettiin kuudella lisäkuukaudella. Heidät asemalle tuonut Sojuz MS-22 -kapseli sai jäähdytysnestevuodon ja venäläiset lennättivät uuden Sojuz MS-23 -kapselin avaruusasemalle. MS-23 oli tarkoitettu vaihtomiehistön tuomiseen, mutta koska se lennettiin tyhjänä, jatkettiin Rubion, Prokopyevin ja Petelin lentoa puolella vuodella, jotta jälleen seuraava, eli MS-24 -kapseli saatiin valmiiksi.

Sojuz MS-24 laukaistiin avaruuteen 15. syyskuuta ja se telakoitui Kansainväliseen avaruusasemaan vain kolmen tunnin lennon jälkeen. Alus toi asemalle amerikkalaisen astronautin Loral O’Haran sekä venäläiset kosmonautit Oleg Kononenkon ja Nikolai Chubin.