25.04.2022 Axiom 1 miehistön paluu

SpaceX:n Dragon-kapseli toi Kansainväliseltä avaruusasemalta kotiin neljä avaruusmatkustajaa 25. päivä huhtikuuta. Kyse oli 8. päivä laukaistusta Axiom-yhtiön järjestämästä turistilennosta Kansainväliselle avaruusasemalle.

Dragon-kapseli nostettuna laivan kannelle laskeutumisen jälkeen.
Kuva SpaceX/Axiom.

Avaruudesta palasivat Michael Lopez-Alegria, Larry Connor, Eytan Stibbe ja Mark Pathy. Lopez-Alegria työskentelee Axiom-yhtiölle, mutta kolme muuta maksoivat lennosta tietojen mukaan 55 miljoona dollaria kukin. He olivat yhteistyökumppanien kanssa suunnitelleet itselleen tieteellisiä kokeita tehtäväksi asemalla, mutta ennen kaikkea kyse varmasti oli äärimmäisestä huvimatkasta.

Axiom-yhtiölle lennolla oli suuri merkitys sen kehittäessä kaupallista yhteistyötä NASA:n kanssa ja sen valmistautuessa myös oman avaruusaseman rakentamiseen.

Axiom 1 -lennoksi nimetyn lennon paluu viivästyi useita päiviä, koska Dragon laskeutuu mereen Floridan rannikolle ja tästä syystä sään on oltava sopiva. Kova merenkäynti ja esimerkiksi salamointi voi vaarantaa niin avaruudesta palaavat kuin vastaanottavat henkilöt. Kelin on oltava sopiva laivalle, jonka kyytiin avaruuskapseli nostetaan ja myös helikopterille, joka lennättää avaruusmatkaajat mereltä mantereelle.

Paluun viivästyminen vaikutti myös Kansainväliselle avaruusasemalle seuraavaksi lentävän NASA:n Crew 4 miehistön laukaisuun, sillä ensin Axiom 1 oli saatava takaisin Maahan ja sitten NASA ja SpaceX tarvitsevat kaksi vuorokautta uuden laukaisun valmisteluun.