08.04.2022 Axiom 1 miehistö laukaistiin avaruuteen

SpaceX laukaisi kohti Kansainvälistä avaruusasemaa Axiom 1 turistilennon 8. päivä huhtikuuta. Neljän matkustajan on tarkoitus viipyä asemalla runsaan viikon ajan.

Vasemmalta Larry Connor, Michael Lopez-Alegria, Mark Pathy ja Eytan Stibbe.
Kuva Axiom Space.

Falcon 9 -kantoraketti vei Kennedyn avaruuskeskuksesta avaruuteen Dragon -kapselin, jonka kyydissä oli entinen NASA:n astronautti, lennon komentaja Michael Lopez-Alegria, lennon lentäjä Larry Connor sekä matkustajina tehtäväasiantuntijat Eytan Stibbe ja Mark Pathy.

Lennolla käytetty Dragon-kapseli lähti kolmannelle avaruuslennolleen. Falcon 9 -kantoraketin ensimmäinen vaihe teki viidennen käyntinsä avaruudessa ja laskeutui lennon jälkeen onnistuneesti Atlantilla odottaneelle lautalle.

Lennon järjestää Axiom Space -yhtiö, joka on sopinut laukaisun SpaceX:n kanssa ja Kansainvälisellä avaruusasemalla oleskelun NASA:n kanssa. Matkaan lähti kolme varakasta turistia ja Axiomin oma astronautti, entinen NASA:n astronautti Lopez-Alegria, joka on lentänyt kolmella avaruussukkulalennolla ja Sojuz-lennolla, jolloin hän työskenteli Kansainvälisen avaruusaseman miehistössä. Lopez-Alegria on NASA-uransa aikana tehnyt kymmenen avaruuskävelyä. Lentojen ja avaruuskävelyjen määrällä hän kuuluu kaikkein kokeneimpien astronauttien vähälukuiseen joukkoon.

Dragon-kapseli lähtövalmiina Axiom 1 - lennolle. Kuva SpaceX.

Lopez-Alegria ja Dragon-lennon lentäjänä toimiva Connor ovat saaneet perusteellisen koulutuksen SpaceX:ltä Dragon-kapselin ohjaamiseen. Dragon on täysin automaattinen, mutta aluksen komentaja ja lentäjä koulutetaan toimimaan poikkeustilanteissa. Kaikki Dragonin matkustajat saavat myös perusteellisen koulutuksen niin normaalia lentoa kuin poikkeustilanteitakin varten. Kaikki neljä on koulutettu myös toimimaan Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Yhdeksän päivän aikana miehistö saa nauttia Kansainvälisen avaruusaseman painottomista olosuhteista ja upeista näkymistä sen ikkunoista. Heidän on tarkoitus tehdä myös tieteellisiä kokeita, joita on suunniteltu kunkin omien kiinnostuksen alueiden mukaan. NASA:lle lennossa on kyse halusta siirtää Maan kiertoradalla tapahtuva toiminta vähitellen yksityisille yrityksille, jolloin NASA voisi keskittyä Kuu- ja Mars-lentoihin. Axiom Space puolestaan tavoittelee oman avaruusaseman perustamista Maan kiertoradalle ja kerää lennolla kokemusta avaruuslennoista.