15.02.2022 Yksityinen Polaris-ohjelma

Jared Isaacman julkaisi Polaris-ohjelman, jossa hän yhdessä SpaceX:n kanssa suunnittelee ja toteuttaa kolme avaruuslentoa. Kaksi lennoista tehdään SpaceX:n Dragon-kapselilla ja yhden on tarkoitus olla ensimmäinen SpaceX:n Starship-aluksen lento, jolla on matkustajia.

Polaris Dawn miehistö lentää SpaceX:n Starship-aluksen ohitse kahdella suihkukoneella.
Kuva: Polaris Program / John Kraus

Ohjelman ensimmäinen lento on saanut nimen Dawn, suomeksi aamunkoitto tai sarastus. Se tehdään aikaisintaan vuoden 2022 loppupuolella. Lennon tavoitteena on lentää korkeammalle kuin yksikään toinen lento, jolla on ollut ihmisiä - lukuun ottamatta kuulentoja. Eli lennolla noustaan korkeammalle kuin Discovery-sukkula kävi viedessään Hubble-avaruusteleskoopin vuonna 1990 runsaan 600 kilometrin korkeuteen tai Gemini 11 -lento vuonna 1966 , jolloin saavutettiin 1369 kilometrin lakikorkeus.

Ennätyskorkeuden lisäksi lennolla on tarkoitus tehdä ensimmäinen yksityinen avaruuskävely. SpaceX kehittää parhaillaan Dragon-kapselin lennoilla käytettävästä painepuvusta avaruuskävelylle soveltuvaa versiota. Koska Dragonissa ei ole tilaa ilmalukolle, avaruuskävelyn aikana koko kapselista joudutaan poistamaan ilma ja kaikkien lennolle osallistuvien on käytettävä avaruuspukua. 

Lennon organisoija Jared Isaacman tilasi jo aiemmin SpaceX:ltä yksityisen avaruuslennon, Inspiration4, jolla hän yhdessä kolmen muun mukaan valitun henkilön kanssa oli vuoden 2021 syyskuussa kolmen päivän ajan avaruudessa Dragon-kapselissa.

Myös Dawn-lennolle Isaacmanin kanssa lähtee kolme muuta henkeä. Entinen Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjä Scott Poteet, SpaceX:n astronauttikouluttaja Sarah Gillis ja SpaceX:n lennonjohtaja Anna Menon.

Polaris-ohjelman toisen lennon sisältöä ja tavoitteita ei ole vielä tarkemmin kerrottu, mutta kolmannen lennon on tarkoitus olla ensimmäinen SpaceX:n vielä toistaiseksi kehitteillä olevan Starship-aluksen lento, jolla mukana on ihmisiä.