20.12.2021 Sojuz MS-20 palasi Maahan

Venäläinen Sojuz-kapseli palasi Maahan Kansainväliseltä avaruusasemalta vajaan kahden viikon turistivierailulta. Kosmonautti Alexander Misurkin sekä japanilaiset avaruusturistit Yusaku Maezawa ja Yozo Hirano laskeutuivat turvallisesti Kazakstaniin 20. päivä joulukuuta varhain Suomen aikaan.

Japanilainen Yusaku Maezawa on juuri autettu ulos Sojuz-kapselin luukusta.
Kuva NASA TV.

Maezava on kerännyt omaisuutensa muotituotteiden verkkokaupalla. Hänellä on suunnitelmissa myös lento Kuun ympäri SpaceX-yhtiön kehitteillä olevalla Starship-aluksella. Kuulento on alustavasti suunniteltu vuodelle 2023.

Hirano toimi lennolla Meazavan videotuottajana. Lennon aikana kuvattuja videoita on julkaistu YouTubessa Maezavan kanavalla (https://www.youtube.com/c/YusakuMaezawaTV).

Lento oli toinen kerta, kun yhden kosmonautin mukana lensi kaksi siviiliä. Edellinen lento oli lokakuussa, jolloin avaruusasemalla kävi venäläinen elokuvanäyttelijä ja ohjaaja, jotka kuvasivat asemalla kohtauksia tekeillä olevaan elokuvaan.

Normaalisti avaruusasemalle lentävä uusi Sojuz-kapseli jää sinne ja seuraava paluu maahan tehdään vanhimmalla avaruudessa olevalla aluksella. Tällä kertaa asemalle kuitenkin jätettiin edellinen, vanhempi Sojuz ja uusin Sojuz MS-20 teki poikkeuksellisen lyhyen 12 päivän lennon.