19.09.2021 Inspiration4 palasi takaisin avaruudesta

Nelihenkinen Inspiration4 palasi avaruudesta takaisin Maahan onnistuneen lennon jälkeen varhain sunnuntaiaamuna 19. päivä syyskuuta Suomen aikaa. SpaceX:n Dragon laskeutui Floridan edustalle Atlantin valtamereen neljän laskuvarjon varassa ja vastaanottava laiva nosti kapselin matkustajineen kyytiinsä.

Inspiration4-lennon Dragon hetki ennen osumista Atlantin pintaan.
Kuva SpaceX.

Jared Isaacman, Chris Sembroski, Hayley Arceneaux ja Sian Proctor olivat avaruudessa noin kolmen vuorokauden ajan. He olivat ensimmäinen kiertoradalle noussut kokonaan siviilihenkilöistä koostuva miehistö.

SpaceX:n laiva valmistautuu poimimaan meressä kelluvan Inspiration4 Dragon kapselin.
Kuva SpaceX.

Tällä lennolla Dragon kiersi Maata noin 585 kilometrin korkeudessa. Matkustajat asuivat lennon ajan Dragon-kapselissa, sillä lennolla ei telakoiduttu Kansainväliseen avaruusasemaan. SpaceX:tä on tilattu myös turistilento avaruusasemalle, jonka alustava lähtöaika on tammikuussa 2021.

Tällä lennolla käytetty Dragon-kapseli oli toista kertaa avaruudessa, edellisellä kerralla se vei NASA:n miehistön Kansainväliselle avaruusasemalle vuoden 2020 loppupuolella ja oli asemaan kiinnitettynä kuuden kuukauden ajan. Dragon ja Falcon 9 ovat suurelta osin uudelleenkäytettäviä. Falcon 9 kantoraketin suurin komponentti, eli ensimmäinen vaihe palaa Maahan ja käytetään uudelleen. Toinen vaihe, joka vie hyötykuorman - tällä lennolla Dragon-kapselin - kiertoradalle, on kertakäyttöinen ja se ohjataan tuhoutumaan ilmakehään. Dragon-kapseli koostuu itse kapselista ja sen pohjaan kiinnitetystä, muun muassa sähköä tuottavat aurinkopaneelit sisältävästä rahtimoduulista (”trunk”). Rahtimoduuli on kertakäyttöinen ja se irrotetaan vähän ennen ennen kapselin paluuta ilmakehään.