08.09.2021 Inspiration4 avaruuslennolle syyskuussa

SpaceX laukaisee neljän hengen avaruuslennon syyskuun 16. päivä. Matkaan lähtee neljä ihmistä, jotka SpaceX on kouluttanut, eikä mukana ole NASA:n astronauttia. Kyse on turistilennosta, mutta erilaisesta kuin Virgin Galactigin tai Blue Originin pienestä muutaman minuutin avaruuspyrähdyksestä - Inspiration4:n matkustajat ovat Dragon-kapselissa kolmen päivän ajan Maan kiertoradalla.

Tulevat avaruusmatkaajat harjoittelevat painottomuutta varten lentokoneessa.
Vasemmalta: Chris Sembroski, Hayley Arceneaux, Jared Isaacman 
ja Sian Proctor. Kuva Inspiration4 / John Kraus

Lennon on tilannut SpaceX:ltä miljardööriyrittäjä Jared Isaacman. Hänen yritystoimintaansa kuuluu muun muassa 2012 perustettu lentokouluyritys, joka kouluttaa lentäjiä Yhdysvaltojen asevoimille. Isaacman on itse kokenut lentäjä ja saanut koulutuksen myös hävittäjäkoneilla lentämiseen ja hän teki vuonna 2009 maailmanennätyksen maapallon ympärilennossa pienellä suihkulentokoneella (liikelentokoneella).

Isaacman valitsi mukaansa lennolle ensimmäiseksi matkustajaksi Hayley Arceneauxin, joka lapsuudessaan sairasti luusyöpää. Nyt 29 vuotiaana hän työskentelee St. Jude lastensairaalassa, jossa hänen omaa sairauttaan aikanaan hoidettiin. Sairaalalle kerätään varoja avaruuslennon avulla, sillä se saa näin runsaasti näkyvyyttä julkisuudessa.

Kolmas osallistuja lennolle on Chris Sembroski. Ilmailuteollisuudessa työskentelevä Sembroski on aiemmin ollut Yhdysvaltojen ilmavoimien palveluksessa.

Neljäs matkaanlähtijä on Sian Proctor, turkija geotieteiden alalta. Hänellä on lentolupakirja ja hän harrastaa myös sukellusta.

Avaruuteen laukaistava Dragon-kapseli on aiemmin vienyt ensimmäisen varsinaisen Dragon-miehistön Kansainväliselle avaruusasemalle. Koska tällä lennolla ei telakoiduta avaruusasemaan, on aluksen telakointiportin tilalle asennettu läpinäkyvä kupu, jonka sisältä neljä avaruusmatkaajaa voivat katsella Maata ja avaruutta. Dragonin omat ikkunat ovat hyvin pienet ja näkymiltään rajatut, joten kupu tarjoaa matkustajille huikeat näkymät kaikkiin suuntiin.

Kaikki neljä matkustajaa ovat saaneet perusteellisen koulutuksen Dragonin järjestelmiin ja lennon vaiheisiin. Koulutuksen sisältö on vastannut pitkälti Nasan astronauttien saamaa koulutusta Dragon lentoa varten, vaikkakin on ollut lyhyempi. Nasa toki kouluttaa astronauttinsa myös laajempaa tehtäväkokonaisuutta varten kuin kolmen päivän lentoon avaruuskapselilla.

---
10.9.2021 pävitetty laukaisupäiväksi 16. syyskuuta.