11.08.2021 Kuulento ei ole mahdollinen 2024

NASA on tavoitellut kunnianhimoista aikataulua ihmisen paluulle Kuuhun. Artemis-ohjelman puitteissa Kuuhun on ollut tarkoitus lentää vuonna 2024 SLS-kantoraketin avaruuteen viemällä Orion-kapselilla ja laskeutuminen tehdä SpaceX:n Spaceship-aluksen erityisellä kuu-versiolla.

Kuussa liikkuville astronauteille on suunnitteilla uusi avaruuspukumalli, jonka kehittämiseen NASA on tähän mennessä käyttänyt 420 miljoonaa dollaria ja suunnittelee vielä käyttävänsä 625 miljoonaa dollaria lisää, eli yhteensä yli miljardi dollaria.

NASA testaa uuden avaruuspuvun ominaisuuksia. Kuva NASA.

NASA:n sisäinen tarkastus on julkaissut 10. päivä elokuuta 2021 raportin, jossa se kertoo pitävänsä todennäköisenä, että avaruuspuku ei valmistu vuoden 2024 lentoa varten. Vaikka puvun aikataulu tällä hetkellä ennakoi valmistumisen vuoden 2024 loppupuolelle, tarkastajat uskovat, että tiedossa olevat vaikeudet johtavat viivytyksiin.

Laskeutuminen Kuuhun ei ole mahdollista ilman avaruuspukuja, joten vuosi 2024 on tarkastajien mukaan mahdoton ensimmäisen lennon toteuttamiselle.

Nykyisin Kansainvälisellä avaruusasemalla avaruuskävelyillä käytettävät avaruuspuvut perustuvat 45 vuotta vanhaan alkujaan avaruussukkulaa varten kehitettyyn malliin. Puvut on suunniteltu käytettäviksi painottomuudessa, joten NASA tarvitsee uuden avaruuspukumallin Kuussa liikkumista varten.

Artikkeli vuodelta 2019 Artemis-ohjelmasta: Artemis-ohjelmalla kuuhun 2024 (artikkelin tiedot eivät osin enää vastaa nykysuunnitelmaa).