19.04.2021 Helikopterin ensilento Marsissa

NASA:n Perseverance-mönkijän mukana Marsiin viety pieni Ingenuity-kopteri teki ensimmäisen koelentonsa maanantaina 19. päivä huhtikuuta. Lento oli lyhyt nousu kolmen metrin korkeuteen.

Ingenuity Perseverancen kuvaamana kolmen metrin korkeudessa.
Kuva NASA TV

Kopteriin ei ole suoraa radioyhteyttä, vaan se kommunikoi lähellä olevan Perseverance-mönkijän kanssa. Perseverance vuorostaan lähettää tiedot Maahan joko suoraan tai Marsia kiertävien luotainsatelliittien välittämänä. Mutkikkaan viestintäketjun takia kopteri oli ohjelmoitu etukäteen tehtävää varten ja tieto onnistuneesta lennosta välittyi NASA:n lennonjohtoon vasta tunteja myöhemmin.

Ingenuityn lennolla ottama kuva omasta varjostaan Marsin pinnalla.
Kuva NASA TV

Lennoille on varattu aikaa noin kuukausi, jonka jälkeen Perseverance-mönkijä aloittaa oman tutkimustyönsä ja vaelluksensa Marsin pinnalla. Ingenuity-kopteri lopettaa samalla lentonsa, sillä siihen ei voida pitää yhteyttä ilman lähellä olevaa mönkijää. Kopterin tarkoitus oli vain toimia testilaitteena ja osoittaa, että Marsissa on mahdollista lentää sähkökäyttöisellä kopterilla.

Päivitys 2.5.2021: NASA jatkaa Ingenuity-kopterin lentoja alustavasti kuukaudella. Perseverance-mönkijä aloittaa oman tutkimusmatkansa, mutta kopterilla pyritään jatkamaan lentoja ja mahdollisesti kopterin ottamia kuvia käytetään mönkijän toiminnan tukemiseen ja tutkimusten täydentämiseen. Kopterin tekninen käyttöikä suunniteltiin vähintään kuukauden mittaiseksi, mutta jos kopteri kykenee toimimaan pidempään ja siitä on hyötyä Perseverancen työlle, lentoja pyritään jatkamaan.