26.05.2020 Miten Dragon 2:n koelento Demo 2 etenee

Keskiviikkona 27. päivä toukokuuta Doug Hurleyn ja Bob Behnken on tarkoitus lähteä ensimmäisinä ihmisinä SpaceX-yhtiön Dragon 2 -kapselilla avaruuteen Kennedyn Avaruuskeskuksen laukaisualustalta 39A.

Noin kolme tuntia ennen laukaisu astronautit menevät raketin nokassa olevaan kapseliin valmistautumaan laukaisuun.

Toukokuun 21. päivä Falcon 9 kantorakettia käännetään
pystyasentoon laukaisupaikalla. Kuva Nasa.

Kello 23:33 Falcon 9 kantoraketti nousee ilmaan ja kiihdyttää kohti maan kiertorataa. Vajaassa kymmenessä minuutissa aluksi raketin yhdeksän moottorinen ensimmäinen vaihe ja sitten yksimoottorinen toinen vaihe vie Dragonin ja sen paineistamattoman rahtimoduulin kiertoradalle avaruuteen. Ensimmäisen vaiheen suunniteltu käyttöaika on noin 2,5 minuuttia, jonka jälkeen se palaa takaisin ja laskeutuu merellä odottavan lautan kannelle uudelleen käytettäväksi. Raketin toinen vaihe on kertakäyttöinen ja se palaa ilmakehässä irrottauduttuaan Dragon kapselista.

Dragonin lento Kansainväliselle avaruusasemalle kestää noin 19 tuntia. Lennon aikana aluksen miehistö testaa kapselin järjestelmiä ja kokeilee muun muassa lentoa käsiohjauksella. Dragon 2 on täysin automaattinen, mutta mahdollistaa miehistön puuttumisen ohjaukseen tarvittaessa. Ensimmäisen miehitetyn koelennon tarkoitus on varmistaa, että sekä automaatiikka, että käsiohjausjärjestelmät ovat valmiita tulevia varsinaisia lentoja varten. Miehistön on myös tarkoitus nukkua ja ruokailla kapselissa. Testilennon jälkeisillä lennoilla matkustusaikaa asemalle voidaan lyhentää.

Asemaan telakoitumisen jälkeen astronauttikaksikko jää osaksi aseman miehistöä. Lennon kestoa ei ole vielä tarkkaan määritelty, mutta se voi olla yhdestä neljään kuukautta.

Kun paluumatka aikanaan alkaa, Dragon irrottautuu asemasta ja ennen varsinaista radalta poistumista hylkää rahtimoduulin, joka ohjautuu tuhoutumaan maan ilmakehään. Dragon itse suuntaa lämpökilpensä suojaamana ilmakehään 27 000 km/h nopeudella. Ilmakehässä kapselin vauhti hidastuu ja lopullinen laskeutuminen mereen tapahtuu neljän laskuvarjon kannattelemana.

SpaceX:n laiva poimii kapselin ja miehistön merestä ja kuljettaa miehet ja Dragonin satamaan.

Dragon voidaan tämän jälkeen huoltaa seuraavaa lentoa varten. Nasa on tosin alustavasti halunnut aina uuden kapselin lentoja varten.